tiistai 27. joulukuuta 2016

Mindelo julafton och -dagarna
D.v.s julafton och juldagen i Mindelo. Åtminstone var det en mycket annorlunda jul, fastän strandgatan är prydd på västerländskt vis med en massa ledljus i olika färger. Vi hade tillsammans utforskat torget dagen innan julafton med Janike och Jani från La Vida och vid torget fann vi ett stånd med en gammal herreman och en äldre dam som gjorde pastejer fyllda med bl.a räkor ris och någon annan fisk, de var kryddad med deras eget recept av piripiri. De var helt enkelt otroligt goda, före det hade jag köpt papaja och en kokosnöt för att bli bekant med tropiska smaker. Kokosmjölken konstaterades läskande och kopran gick bra att äta, papajan sparade vi till kvällen och den visade sig ätbar men inte så god som mango ,därutöver beslöt vi att på julafton  äta de goda pastejerna och Janike blir den som på morgonen skall ta sig torget för att köpa dessa, två åt var och en. Klockan 18 samlades vi i La Grande Mia för att inta en snabb måltid bestående av ovannämnda pastejer och en morotssallad som undertecknad lagat. Klockan 20 skulle vi bli hämtade till en festmåltid till en fiskarfamilj som bor lite i utkanten av Mindelo. Färden dit var redan i sig spännande för vi åkte dit med de lokala minibussarna ( dock större än en 8 personers taxi ungefär hälften så stor som våra ordinära bussar) det var ju förstås proppfullt i bussen så man bytte plats alltid när någon skulle stiga av. Bussens pneumatiska dörrar var som flugsmälla på en sekund sa det pang och då var den öppen eller fast men om något eller någon hade blivit  mellan så hade den eller det pressats flat. I vilket fall som helst kom hela patrasket d.v.s 6 personer allt som allt lyckligt fram och festen kunde börja. Jag låter bilderna tala för sig själv. Vid midnatt när vi seglare ville bryta upp var det någon som föreslog att vi skulle besöka det lokala diskoteket här nära marinan. Då vi kom dit var det tomt men efter att vi checkat in började plötsligt salen fyllas och efter ett tag ar det fullt. Jag passade förstås på att ta några danssteg med Kap Verde damer till rytmen av Kap Verde musik vilket i och för sig var lite annorlunda än man var van vid. Det roliga var att alla här verkar tycka om att dansa och dansgolvet var välbesökt hela tiden. Det var först på småtimmarna man kom hem till båten med en liten sträckning i lårmuskeln efter allt dansande.
På juldagsmorgonen alltså den 25.12 hissade jag upp Jani i masten och skar in styrbords spinnakerfall, samtidigt justerades däckstrålkastaren så att ljuskäglan lyser mera på förseglet än förut. Spridarändarna försågs med skydd så att inga fall kan fastna i dem samtidigt sliter de mindre på förseglet. På eftermiddagen mönstrade min nya gast Franck Ballieau ombord på La Grande Mia. Frack är 23 och kommer från Toulouse i Frankrike. Han verkar vara en reko kille och vi kommer bra överens. Med sina breda kindpolisonger liknar han en gammal irländsk sjöman eller officer Hussard i Napoleons arme. I går var det också något av ett knytkalas på Flytrestaurangen och där träffade jag Julia och Mike som låg bredvid Esteri II i La Gomera, Göran blev förstås Jura i Julias mun men det mig inte länge att lista ut vem hon menade. Den väldigt unga killen från Hamburg med sin lilla 22 fots segelbåt har också hittat hit och med sig har han nu en ung flicka från Frankfurt.
Den 26 fortsatte förberedelserna så att alla spinnlok har oljats och försetts med taggar på både engelska och franska. En ny revlina har skurits in och storseglets fall har märkts så att man vet hur långt  man skall lösa på fallet för att kunna haka revöglorna på krokarna. Den medhavda provianten har inventerats och en inköpslista har upprättats. Det verkar som de flesta båtarna ger sig av mot Barbados den 28.12 och firar det nya året på havet. Nu märks en tydlig förändring i väderleken och vinden har mojnat avsevärt. Får se om vi beger oss iväg tidigare än beräknat eller avgår enligt planerna.




nederst Franck

1 kommentti:

  1. Jan, s/y La Vida kapteeni pyysi ilmoittamaan radioamatööritaajuuksien kautta että matka etenee heillä mukavasti. Ovat yhden päivän jäljessä teitä ja tällä hetkellä tyvenessä. Kaikki kunnossa.
    Capitain Jan from s/y La Vida message for you: everything ok, 1 day behind.

    VastaaPoista