tiistai 5. heinäkuuta 2016

San Sebastian La Gomera - S:ta Cruz de Tenerife 3.7 -4.7
Det har varit dåliga odds hela veckan för att segla till Teneriffa och vi började redan tänka på att ta Fred Olsen till S.Ta Cruz för att skicka iväg Tanja som ju flyger till Malaga den 6 juli från Tenerife Northe. Vi hade tänkt segla på lördagen men det fortsatte att vina i riggen, och enligt prognosen såg söndagen bättre ut nordlig vind 17 kt. Vi tog avsked av våra norska vänner kvällen innan och beslöt att starta tidigt på söndagsmorgonen och ta hela vägen på 80 sjömil till S.ta Cruz rutten norr om Teneriffa för att undvika accelerationsvindarna mellan norra Teneriffa och Gran Canaria på över 30 knop, dessutom skulle de ha varit rätt emot.
Nå mot blev det också andra vägen. Då vi lade ut hade vi nordlig 25 knop så jag valde att gå bidevind mot Los Gigantes för att få lite lä av Teneriffa, vi gjorde goda 6 knop i snitt med ett rev och 4 varv på focken, vi fick lite vatten över oss men ingenting i jämförelse med det som kom när vi rundade Punta de Teno, det var en besvärlig plats och trots att jag försökte hålla distans för att undvika pyramidvågorna fick vi dom över oss i alla fall och när vi sist och slut kom runt vred vinden mo NO med en medelhastighet på över 20 knop så det var dikt bidevind och några slag som gällde. Vi började redan överväga att avbryta och ta hamn i Garachico men lovart strand, hård vind och nästa dag samma elände, gjorde att vi beslöt att stå på. Då ju ändå allt är vått är det lika bra att fortsätta och torka och tvätta en gång istället för två. Lite efter midnatt mojnade vinden och samtidigt kunde vi lösa på skoten och kaptenen kunde unna sig att tvätta bort saltstänket i ansiktet och runt ögonen. Klockan 04.30 angjorde vi marinan i S:ta Cruz. Trots en liten räddsla klarade sig Tanja bra och hon kunde se till att kapten fick både stekt griskotlett och kaffe med bulle trots de tuffa förhållandena.
Vi vaknade vid 10 tiden den 4.7 och resten av förmiddagen och halva eftermiddagen gick åt att tvätta och torka bort allt salt från kläder och båt. Nu är det besättningens och kaptens tur att ta sig en dusch och välförtjänt lunch. Nu kommer det att bli turistande för hela slanten tills jag hittar passande förhållanden för att ta mig seglande till Las Palmas för att få bada bastu. Det är enda sättet att få bort allt saltstänk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti