perjantai 14. elokuuta 2015

Portimao 13.7
Det blir en tidig morgon, för gasten skall ha sin bussbiljett till Lissabon, mat skall köpas för skepparen har bjudit in tyska gäster på en åktur ut på havet. Marinan skall meddelas att La Grande Mia går ut vid middagstid men kommer tillbaks till kvällen.
Klockan 11 kommer gästerna och vi går ut och till en början är vinden svag och vi har en behaglig segling och vi går först längs kusten österut, men det blir för mycket medvind för jag är lite orolig om hur vi tar oss tillbaka om vinden friskar i så jag föreslår kurs ut på havet för att se om vi kan hitta delfiner. Delfin ribbarna snurrar i närheten men vi ser inga delfiner. Klockan 2 har vi 10 m/s från w och vågorna börjar söka sig över fören, jag tar in 4 varv på genuan och säger att det börjar bli dags att söka sig mot land om vi inte vill bli våta. Klockan 15 kommer vi i skydd av piren och lägger oss för ankar för att tillreda mat åt gästerna (  Guns förslag ) det är trevligare att äta i lugn och ro än inne i marinan. Dessutom har jag möjlighet att testa bottnens hållfasthet om jag beslutar mig för att ligga här i vinter och fresha upp inredningen lite. Vid 18 snåret lägger vi till i marinan och efter en snabb förtöjning sätter vi oss i bilen och åker till vännernas sommarställe i Caveiro. Ett otroligt 40 år gammalt portugisiskt hus, vilken arkitektur och i trädgården växer vinrankor med goda druvor. Skepparen lovas möjlighet att flytta in här i medlet av oktober ( vilken lyx ). Seglingen och förra nattens stjärnobservationer ( ovanligt mycket stjärnfall ) har gjort sitt och alla känner sig trötta och vi tar avsked och får skjuts till Ferragudo varifrån det går en vattentaxi till marinan. Gun tycker att det vore lämpligt att avsluta semestern med en god middag i en trevlig restaurang med sjöutsikt. Det får bli så och vi äter vita musslor som förrätt och delar på en stekt platt fisk liknar lite en flundra, som enligt servitören är det bästa man kan välja i fiskväg. Det bör nämnas att den serveras med andakt och medan han benar den färdigt bredvid bordet berättar han att han har haft en finsk flickvän och han drar några meningar på finska. Det blir ett rätt dyrt kalas men värt priset säger Gun och insisterar på att betala hela kalaset. Skepparen tackar så mycket för trevligt sällskap och hoppas att hon har haft en lyckad semester, för i morgon tidigt tar hon bussen till Lissabon och därifrån flyget hem.
Vattnet här i Portimao är så varmt så här års att det går bra att simma, så vi har idkat simning varje morgon och ibland även på kvällen.
 Katrins sommarställe
 ankarplatsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti