keskiviikko 12. elokuuta 2015

Sines- Lagos 10 - 11.8
Det är 73 sjömil till Lagos alltså nattsegling på grund av sen tankning. Därför gör vi oss ingen brådska, och efter att ha fyllt på bränsle tar vi oss till stan för att fylla på matförråden. Nämnas bör att portugisisk champagne inte alls är dålig, det kan vara skäl för fransmännen att se upp. Gasten är sugen på något gott så det blir färska jordgubbar med  någon



sorts söt grekisk yogurt, för trots att skepparen vet att vispgrädde heter natas på portugisiska hittar han det inte i den här butiken. Vi saknar ännu salladsblad som inhandlas i nästa butik som är en Spar. Skepparen har dålig erfarenhet av Sparbutiker men nu får han sig en tankeställare för här talas det bra engelska och butiken är mycket välförsedd, gasten vill ha glass men det finns bara paket med minst 4 strutar eller 6 pinnar och då jag frågar biträdet säger hon bestämt att man inte får öppna förpackningarna, det fanns bara kakbits liknande glass man kunde köpa styckevis. Sagt och gjort det får bli så , det visade sig dock att det var fråga om frusen ostkaka bit, och mycket svår äten med bara fingrarna i den här värmen. Folk tittar på oss förundrande när vi står i gathörnet bredvid våra cyklar och slickar våra fingrar rena från ostkakan.
Klockan ett kastar vi loss och seglar i laber medvind söderut. Vid 2 tiden serverar skepparen stekta köttbullar med potatis, han får beröm. Klockan 4 serveras efterrätten färska jordgubbar med grekisk yogurt en hälsosam och god kombination, det är helt otroligt hur fint man kan ha det på sjön. Till natten blir der lite dis och ibland dör vinden helt och hållet. Strömmen och dyningen gör att det skvalpar en hel del och plötsligt hör skepparen att det är något som föll på däck, det var muttern till bombeslaget som hade skruvat upp sig, som tur faller den inte överbord utan efter smärre ansträngningar kan den skruvas tillbaka, efter en stund har kicktaljans schackel skruvat upp sig och brutits så att ett nytt måste tas i bruk, det är bättre att ta ner och beslå storen, allt detta skedde trots att vi hade riggat en preventergaj. Klockan 24 när sjögången är som värst ( det verkade så när man låg i akter kojen och åkte bergochdalbana ) tar skepparen en 2 timmars tupplur, när han tar över vakten ligger vi vid porugals SO udde och har 20 sjömil kvar till Lagos. Vi angör Lagos vid 6 tiden och beslutar att ankra utanför beachen för det krävs att en bro öppnas innan man kan gå in. Efter några timmars sömn beslutar vi att i stället för att gå in och betala dyr hamnavgift i den anlagda marinan, rulla ut genuan och segla följande 7 sjömil till Portimao, igen ett rätt beslut. Lunchen ( Middagen ) intas på en av de otaliga restauranger som finns invid beachen bredvid marinan. Tack vare en miss i serveringen ( vi får vänta länge på vår mat )får vi desserten gratis. Det blir förstås färska jordgubbar ned glass. På kvällen tar vi oss en liten promenad och bekantar oss med närmiljön. Det är fullt ös överallt så som utomstående betraktare kan ingen depression skönjas. Vi är trötta efter nattseglingen så det blir läggdags tidigt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti